روش مطالعه و تندخوانی + جدیدترین تمرینات 1403
روش مطالعه و تندخوانی یکی از مهارت هایی است که هر فرد باید آن را فرا بگیرد و از آن استفاده کند. لازم به ذکر است که تندخوانی و تقویت حافظه مکمل یکدیگرند. تکنیک های مهم در روش مطالعه و تندخوانی از چنان اهمیتی برخوردار است که نه تنها مورد توجه دانش آموزان و دانشجویان میباشد ، بلکه تمام اقشار جامعه از این تکنیک ها استفاده میکنند به این علت که برای پیشرفت در هر زمینه ای ، احتیاج به کسب اطلاعات دارند.به همین منظور باید سطح مطالعه را بالا ببریم که روش صحیح مطالعه و تندخوانی در این مورد بسیار اهمیت دارد.
چرا تندخوانی؟
اگرچه هر کتابی ارزش خواندن ندارد ، اما کتاب های بسیاری وجود دارد که پاسخگوی سوالات و نیاز های روزمره شماست.کتاب های فراوانی در زمینه شغلی ، تحصیلی ، روابط خانوادگی ، روابط اجتماعی ، مسائل معنوی و ….. نوشته شده است که به میزان آگاهی شما نسبت به این مطالب و به کارگیری این آگاهی ها در زندگی روزمره ، به موفقیت های شایسته و درخور دست خواهید یافت.
تخصص در حوزه های شغلی ، تحصیلی و مهارت های زندگی ، علاوه بر رشد و تعالی شما ، موفقیت های مالی نیز برایتان به دنبال خواهد داشت.از اینجاست که ضرورت تندخوانی رخ می نماید. اگرشما توانایی تندخوانی را نداشته باشید ، به طبع زمان لازم برای مطالعه درباره ی زمینه های مورد نیاز را نخواهید داشت در نتیجه درستیابی به موفقیت های چشمگیر ، تقریبا محال به نظر میرسد.یک دوره آموزش روش صحیح مطالعه و تندخوانی برای شما بسیار مفید و لازم است ؛زیرا هرچند مطالعه متون علمی نیازمنددقتی افزون بر دیگر متون است ، اما تندخوانی ، سرعت فراگیری ذهن ، تمرکز حواس و قدرت و سرعت دید را بیشتر می کند و هراندازه در این زمینه بیشتر تمرین کنید،موفقیت افزون تری در درس ها و مطالعات خود کسب خواهید کرد.
اهمیت روش مطالعه و تندخوانی
هنگامی آشکارتر میشود که بدانید تحقیقات نشان داده است که با خواندن سرعت متوسط ۲۰۰ کلمه در دقیقه به جای هزار کلمه در دقیقه، مردان و زنان با تحصیلات عالی، ۵ بار آهسته تر از آنچه که لازم است، می خوانندیعنی اگر آنها از توانایی حقیقی و بالقوه خویش استفاده کنند.
خواندن کتابی که ۵ ساعت طول میکشد، به ۶۰ دقیقه یا کمتر کاهش می یابد.اگر علاقه مند به تندخوانی هستید و آرزو دارید که سرعت مطالعه خود را تا ۱۰ برابر افزایش دهید ،باید با تندخوانی زندگی کنید جملاتی مانند «مگر می شود»، « فکر نکنم» ،«بعید است که » ،«ما که نمیتوانیم » ،« از ما گذشته است » و … ، ویروسهای یاس آوری است که توانمندی روح و بالندگی روان را در سراشیبی ضعف و سقوط قرار میدهد. اگر بدانید و خوب هم بدانید که با ارادهای قوی می توان تندخوان شد، به گونهای که سرعت خیره کننده و درک چشمگیری به دست آورد ، هرگز در انجام تمرینات دچار سستی وکاستی نمیشوید، تلاش خستگی ناپذیر نشان می دهید و خود را برای گامهای بعدی پرنشاط و با احساس می یابید .
بی شک باور نکردن مطلب فوق، ما را از هرگونه کامیابی و موفقیت در فراگیری تندخوانی و … دور میکند و لمس این حقیقت از آغاز راه، شما را به این مسیر امیدوار میکند و هم شما را به هدف خویش می رساند.
تاریخچه ی روش مطالعه تندخوانی :
توجه به تندخوانی و گسترش آن به اوایل قرن بیستم برمیگردد. زیرا تولید انبوه مواد اطلاعاتی ، دستیابی به توانایی هایی بیش از معمول برای مطالعه ی آنها را الزام آور می کرد.
این ضرورت ابتدا در نیروی هوایی ایالات متحده احساس گردید.متخصصان فنون جنگی نیروی هوایی در پی تحقیقات خود متوجه ضعف خلبانان در تشخیص دقیق و سریع هدف مورد نظر از فاصله دور به هنگام پرواز شدند.به دلیل اهمیت این امر ، روان شناسان و متخصصان تربیت کارکنان نیروی هوایی ، به بررسی موضوع و یافتن راه حل پرداختند.
این گروه ، سرانجام با تکمیل و به کارگیری دستگاه سنجش توجه و حافظه از طریق انعکاس تصاویری بر روی صفحه نمایش بزرگ ، راه حل مسئله را یافتند.در این روش ، نشان دادن تصاویر بزرگی از هواپیماهای دوست و دشمن به طور نیمه آشکار، سپس تغییر اندازه و کاهش وضوح و انجام مستمر این تمرین ، توانایی تشخیص هدف های مورد نظر به زمانی کمتر از 500-1 ثانیه افزایش می یافت.
دستاورد این تجربه به ویژه در امر تندخوانی مورد استفاده قرار گرفت .در این شیوه ، ابتدا کلمه ای به اندازه بزرگ به مدت پنج ثانیه بر روی صفحه نشان داده می شد ، سپس به تدریج اندازه آن تغییر می کرد و از درجه وضوح آن نیز کاسته می شد و در پی آن ، به جای یک کلمه ، چهار کلمه به طور همزمان بر روی صفحه نمایش به مدت 500-1 ثانیه ظاهر می گردید .
با انجام مستمر این تمرین ، توانایی شناسایی و ثبت کلمه ها در حافظه فرد افزایش می یافت . زیرا به دلیل قابلیت مشاهده ی دامنه ی وسیع تر ، بر اثر این تمرین ، فرد می تواند به جای مطالعه ی یک واژه یا سطر ، مجموعه ی سطر های بیشتری را به طور همزمان مطالعه و درک کند . با به کارگیری این شیوه ، سرعت مطالعه ی فرد ، چند برابر خواهد شد .
تعریف تندخوانی
مجموعه راهکارهای عملی و فنونی است که به هنگام مطالعه ، سرعت انسان را به گونه ای چشمگیر افزایش داده و بسته به تلاش افراد در انجام تمرینات ، گاه سرعت مطالعه به ده برابر رسانده تا در زمانی اندک ، توفیق یادگیری صفحات بیشماری فراهم شود .
شبهات پیرامون روش مطالعه و تندخوانی
زمانی که شما به تندخوانی روی می آورید، با سوالات اساسی ، باورها و شبهاتی در این زمینه مواجه می شوید که قبل از هر اقدامی لازم است ، به پاسخ های قانع کننده ای در این باره دست یابید. در غیر این صورت، شک ها تردید ها ، مانعی برای شروع پر قدرت و تداوم با انگیزه و اشتیاق شما خواهد شد.
در ادامه، به بررسی برخی از این سوالات و شبهات میپردازیم:
آیا یک فرد معمولی می تواند تندخوان شود ؟
تندخوانی ، یک مهارت و هنر است ، مانند رانندگی ، که هر کسی می تواند آن را کسب کند بنابراین تند خوانی اکتسابی است نه ارثی.
تحقیقات علمی نشان می دهد که مغز یک انسان سالم ، می تواند هر بار گروه کلمات یا شبه جملات را به همان خوبی تک کلمه ها بپذیرد و این عمل ، از هر جهت ، آسان تر است .
شما جمله را هرگز به خاطر درک تک تک کلماتش نمی خوانید ، بلکه آن را برای درک شبه جمله هایی که کلمات نیز در آن هستند ، مطالعه می کنید .کندخوان ناچار است کار مغزی بیشتری نسبت به تندخوان انجام دهد ، زیرا ناچار است پس از تشخیص هر کلمه ، معنای آن را به معنای کلمه ی بعد از آن بیفزاید ، درحالی که تندخوان که هر بار مجموعه های معنی دار ( شبه جمله ها ) را می بیند ، فقط یک اتصال ساده را بین دو قسمت انجام می دهد .
بنابراین ، مزیت فوق العاده تندخوانی ، انجام کار فیزیکی کمتر ، توسط چشمان بر روی هر صفحه است . در این صورت ، به جای حدود 500 توقف توام با تمرکر دید که چشم کندخوان بر روی هر صفحه انجام می دهد ، تندخوان ، نزدیک به 100 توقف در صفحه را که عضلات چشم را کمتر خسته می کند ، به انجام می رساند .
آیا یک فرد تندخوان می تواند مطالب را بفهمد و درک نماید ؟
کندخوان ، به خاطر توقف ها و شروع های مکرر و پیشرفت متزلزل ، امکان زیادی دارد که بی حوصله شود ؛ تمرکز حواس خود را از دست بدهد ؛حضور ذهنش کاهش یابد و از درک معنای آن چه می خواند ، عاجز بماند ؛ ولی کسی که عادت کند شبه جمله ها را با هم ببیند ، به طور طبیعی مفهوم آن ها را هم به همراه یکدیگر درک می کند ، از طرف دیگر ، تندخوانی ، باعث می گردد تا مطالب کم اهمیت ، زودتر شناخته شوند و بر مطالب مهم ، تاکید ورزیده شود .
از این رو درک تمام مطلب ،برای تندخوان خیلی آسان تر و دامنه دار تر از درک مطلب برای کندخوان است .در تندخوانی نه تنها از میزان درک کاسته نمی شود بلکه یادگیری و درک نیز همراه با سرعت مطالعه افزایش می یابد .
تحقیقات جدید نشان می دهد که در یک تست مشابه ، مطالعه کنندگان معمولیبا سرعت متوسط 283 کلمه در دقیقه ، متن را مورد مطالعه قرار داده اند و درکی معادل 45٪ از متن داشتند و تندخوانان نیز با سرعتی معادل 3750 کلمه در دقیقه ، همان متن را خوانده و درکی معادل 63٪ از متن داشتند .
آیا خواندن بیش از 500 کلمه در دقیقه ممکن است ؟
بله ، با توجه به این حقیقت که در هر توقف می توانید تا حد شش کلمه رازیر دهید و این واقعیت که قادرید در هر ثانیه تا چهار توقف را انجام دهید ، به راحتی می توانید تا حد 1000 کلمه در دقیقه را به دست آورید.
آیا سرعت بیشتر ، تمرکز حواس کمتری را به دنبال دارد ؟
تندخوانی ، باعث توجه و تمرکز بیشتر و فهمیدن مطالب و در نتیجه ، باعث یادگیری بهتر می شود . فکر و ذهن شما قادراست هزاران کلمه را از خود عبور دهد ؛ ولی اگر سرعت مطالعه شما پایین باشد ، ذهن ، وقت اضافی پیدا می کند وناچار به این شاخه و آن شاخه می پرد و در نتیجه ، حواس پرتی ایجاد می شود . تندخوانی ،فرصت جولان به ذهن نمی دهد و سبب افزایش تمرکز حواس هنگام مطالعه می شود .
آیا اگر کندتر بخوانم ، مطالب بیشتری را درک نخواهم کرد ؟
برخی از افراد اعتقاد دارند که خواندن کلمه به کلمه یک جمله ، درک را افزایش می دهد و یادگیری روش مطالعه و تندخوانی موجب کاهش درک می شود ! در جواب این افراد می گوییم :
اولا
شما در کلاس های اول ، جملات را به طور بسیار آهسته می خواندید و در کلاس های بالاتر سرعت خود را افزابش دادید . آیا در کلاس اول مطالب را بهتر درک میکردید یا در کلاس های بالاتر ؟! در تندخوانی نیز وضع به همین منوال است که سریع خواندن کلمات و جملات میزان درک را افزایش خواهد داد .
ثانیا
اساسا مغز با مفهوم کل جمله سر و کار دارد نه با مفهوم تک تک کلمه ها ، چرا که هر یک از کلمه ها می توانند معنای به خصوصی داشته باشند بنابراین هر چقدر تعداد و مدت زمان مکث بین کلمات را کم کنید ، به همان مقدار ارتباط کلمه ها با هم بیشتر شده و مغز آسان تر مفهوم یک کلمه را درک خواهد کرد .
علاوه بر آن ، پژوهشگران معتقدند در حالی که میزان اندوخته ی ذهنی مطالعه کننده ی معمولی تنها 35٪ است ، این حالت برای برای تندخوان حداقل 53٪خواهد بود ، بنابراین کندخوانی کمکی به درک عمیق خواندده نمی کند . کندخوان ها ، پرخوان نیز هستند و این کندخوانی ، لذت مطالعه را از بین می برد .
همچنین ذهن کندخوان ، فرصت بیشتری برای فکر کردن به مسائل دیگر و ومنحرف شدن ار مطالب مورد مطالعه ، می یا بد.آیا می توانید ادعا نمایید ؛ شما که کندنویس هستید ، نسبت به یک خبرنگار که تند نویس است ، با دقت بیشتری مینویسید؟!!مسلما اینگونه نیست زیرا تندنویسی مانند تندخوانی ، یک مهارت است . بنابراین ممکن است یک خبرنگار ،چندین بار سریع تر از یک فرد معمولی بنویسد ، در عین حال ، مطالب او ار دقت بیشتری برخورد دار باشد .
برای تمرین از چه کتاب هایی تمرین نماییم ؟
موضوع کتاب های مورد استفاده باید مطلوب و مورد علاقه شما باشد . سراغ کتابایی بروید که ارتباط قلبی و عاطفی بین شما با موضوع آن کتاب ، نویسنده ی آن و ….وجود داشته باشد .
سطح مطالب کتاب باید متوسط باشد و فرمول و نمودار و … نداشته باشد .ناگفته نماند که برای خط بردن از کتاب های قصه و داستان نیز می توان استفاده کرد . پس از گذشت چندین ماه و به دست آوردن شیوه ی درک مطلب ، کتاب های مشکل تری را می توان در دست گرفت و از عهده ی تندخوانی آن برآمد .
آیا می توان کتب تخصصی را تندخوانی نمود ؟
روش مطالعه و تندخوانی با دو عامل نوع مطلب و خواننده ی آن ، ارتباط مستقیم دارد :
الف) نوع مطلب
بیش از 90٪ کتاب های در دسترس شما قابل تندخوانی هستند ، مانند یک خبر ورزشی ، داستان ، مطالب مجله ها و … . اما برخی از موضوعات بنا به ویژگی آن موضوع و یا بعضی از کتاب ها به خاطر خصوصیت بارزی که در آن ها وجود دارد، قابل تندخوانی نیستند ، و یا نباید از شیوه ی تندخوانی از یکایک سطرها و اوراق آن بگذرید.
به طور مثال ، کتاب های تخصصی که در بردارنده ی فرمول یا معادل بوده و یا ارائه کننده ی دقیق ، حساس و بنیادین هستند ، قابل تندخوانی نیستند و نیز برخی از کتاب ها همانند قرآن مجید یا کتاب های حدیثی ، چنان قداست و عظمتی دارند که باید با تعمیق، اندیشه و عشق کرانی آن ها رو مطالعه نمود .
در یک نگاه ، موضوع و فلسفه تالیف و رائه ی کتاب ، بهترین معرف تشخیص شما در خواندن آن کتاب به شیوه تندخوانی خواهد بود.
ب) خواننده ی مطلب
تندخوانی علاوه بر نوع مطلب ( از نظر آسان و سخت بودن ) ، به کسی که آن مطلب را مطالعه می نماید نیز رابطه ای مستقیم دارد . بدین صورت که مثلا یک محقق و متفکر علوم اسلامی ، با یک متخصص علوم پزشکی ، می توانند مطالب نسبتا مشکل در زمینه ی رشته ی تخصصی خود را تندخوانی نمایند ،در حالی که دیگران ، ( حتی افراد نیمه متخصص ) نسبت به متخصصان ، از این امر عاجزند ،البته طبیعی است که سرعت مطالعه در میان افراد مختلف ، یک امر نسبی است ، یعنی به همان میزان که شما مهارت و تخصص داشته باشید ، می توانید مطالب مرتبط با حوزه کاریتان را تندخوانی نمایید .
نکته :
باید هر شخصی به اندازه ی سرعتش در تندخوانی را افزایش دهد که مطمئن باشد درک مطلبش با اختلال مواجه نمی شود .
فواید یادگیری روش مطالعه و تندخوانی
صرفه جویی در وقت :
صرفه جویی در وقت ، باعث می شود تا وقت هایی اضافی پیدا کنید و از آن وقت ها ، برای مطالعات جنبی دیگر و کارهای شخصی تان بهره ببرید و حتی درس های دانشگاه را بهتر و کامل تر بخوانید .بیشتر ما از نداشتن وقت کافی ، برای انجام کارهای مورد علاقه مان شکایت داریم .
اگر شما هم تا امروز چنین مشکلی داشته اید و یا به مطالعه ی زیاد علاقه مندید ، ولی نمی توانید به همه مطالب جالب مورد نظر خودتان برسید ، بدانید که با تندخوانی ، قادر خواهید بود به ساعات بیشتری برای مطالعه دست یابید .
پی بردن به ارزش وقت با روش مطالعه و تندخوانی
تندخوانی شما را نسبت به لحظات زندگی حساس می کند و انسان های دین گرا و خداجو را با آموزه های پیشوایان روشن اندیش ، بیش از بیش همسو می سازد که :
رسول اکرم ( صلی الله علیه و آله ) می فرمایند :
برای عمر خود بیش از درهم و دینار خویش بخیل باشید .
امام علی ( علیه السلام ) در این باره می فرمایند :
ایام زندگانی ، سرمایه هایی است که هر لحظه ار دست می رود ؛ هر روز که به دست می آید ، روزی را از دست می دهیم ؛ نفس های انسان ذرات حیات آدمی است و همه ی ما فرزندان لحظات زندگی خود هستیم { که جاودانگی ما به استفاده درست از لحظه ها خواهد بود }.
امام متقین ( علیه السلام ) در جای دیگر می فرمایند :
خداوند رحمت کند کسی را که بداند نفس های او گام های وی به سوی اجل خواهد بود . پس { با این بینش } سرعت به انجام اعمال و کوتاهی آمال و آرزو ها گیرد .
پدید آمدن فرصت های فراوان برای کشف مجهولات
روشن است که اگر شما با سرعت هر چه بیشتر مطالعه نمایید ، فرصت های بسیاری برای کشف مجهولات به دست خواهید آورد .
شوق و اشتیاق برای دانستن و درک مطالب بیشتر
یکی از مهم ترین فوائدتندخوانی ، انگیزه و اشتیاق فراوان برای کسب و مطالب جدید است . همه شما تجربه داشتید که در دوران هایی از زندگی شما ، اشتیاق وصف ناپذیری نسبت به کسب علم و دانش در درون شما شعله ور شده است ،اما عدم پاسخگویی به آن ، موجب از بین رفتن این شوق و اشتیاق گردیده است .
در تندخوانی به دلیل اینکه خواننده ، هر روز مطالب جدیدی را کشف می کند ، این انگیزه و اشتیاق به صورت روزافزون ، افزایش خواهد یافت .
ایجاد کنجکاوی افزون با روش مطالعه و تندخوانی
طبیعی است که مطالعه ی روزافزون ، حس کنجکاوی شما برای کشف روابط میان مطالب را افزایش داده و موجب کسب مطالب بیشتر می شود و در نتیجه حس کنجکاوی درون شما را شکوفا و بالنده می سازد .
افزایش میزان درک و فهم با روش مطالعه و تندخوانی
حجم زیاد اطلاعات و کشف روابط میان آن ها ، موجب افزایش فهم و درک انسان ( افزایش تمرکز ) می شود.
افزایش کارایی و خلاقیت
تندخوانی ، کارایی و خلاقیت افراد را بالا می برد و مشکلات پیش روی شما را آسان می کند .تندخوان از تیزی و زرنگی خاصی برخوردار شده ، مطالب را بهتر فهمیده و راه پیشرفت را هموارتر می نگرد. در اثر تندخوانی ، سرعت مطالعه بالا می رود و نوعی مهارت ایجاد می شود که در پرتو آن معانی لغات را سریع تر دانسته و مفاهیم را بیشتر درک خواهد کرد ، از این رو ، برای کشف مجهولات جدید ، آماده تر هستند . این توانمندی ، کار آیی و بازدهی شما را بالا می برد و انجام کارای فردی و احتماعی تان را آسان تر می کند .
کشف استعدادهای ناشکفته
تحرک و پویایی در عرصه های مختلف زندگی ، زمینه ساز دست یابی شما به استعداد های ناشکفته می شود .افرادی که با سرعت بسیار و در زمان کوتاه آگاهی های مختلف کسب می کنند نسبت به سلیقه ها و علاقه های درونی خود بیش از دیگران اطلاع می یابند ، از این رو ، گاه در طوفان مشکلات زندگی ، گوهری گران بها و روشنی بخش می یابند که با آن آینده ی زندگی خویش را از تاریکی ها نجات می بخشند .
افزایش چشمگیر درک اجتماعی ، تحرک و پویایی
جهالت و غفلت ، بلای پنهان و آگاهی و هوشیاری جلوه های ممتاز ملت هاست ، آنان که با روی آوردن به روزنامه ها ، مجلات ، کتاب ها و نوشته ها ،مسیری صحیح از باروری اندیشه و احساس می پیمایند ، در زندگی بصیرت و هوشیاری به دست می آورند .
بروز اندیشه فعال و پویا با روش مطالعه و تندخوانی
شخص تندخوان ، دارای ذهنی فعال و حسابگر می شود و با همه چیز ، دقیق و حساب شده برخورد می کند ؛ سکون ، از زندگیش رخت می بندد و همیشه و ناخود آگاه ، فعال و پویاست .
سخنان خردمندانه و تحلیل های اندیشمندانه
تندخوان به طور طبیعی مطالب بسیاری می خواند و هر روز دانش افزون تری کسب می کند . ناگفته پیداست که چنین افرادی ، در سخنان روز مره ی خود ، از عبارات زیبا ، کلمات آهنگین و لطایف روح بخش استفاده می کنند .
ایجاد حضور ذهن و موفقیت در امتحانات
تندخوانی قوای ذهنی شما را متمرکز می کند و با مطالعه ی زیاد و سریع ، مطالب فراوانی در حافظه شما گرد می آورد تا توان استفاده لازم در زمان های مناسب را ایجاد کرده ، شما را به کامیابی های بعدی هدایت نماید .از این رو ، در امتحانات مختلف ، تندخوانی در زمانی کوتاه ، فهم بسیار برایتان ایجاد می کند و شما را در جذب نکات اصلی درس و فهم یکایک نکته های مهم کمک می کند .
بی شک رهاورد تندخوانی ، رهایی از الفاظ و عبارت کم محتوا و روی آوردن به مفاهیم مهم و کارساز در درس ها خواهد بود و این موفقیتی بزرگ در تحصیل محسوب می شود .
سرعت در تمامی جلوه های زندگی
لحظه ها و ثانیه ها برای تندخوان ارزش حیاتی خواهند داشت ، زیرا پیشرفت او را افزایش داده و زمینه های تکامل وی را هموارتر می سازد . فرد تندخوان پس از چندی ، سرعتی قابل توجه در صحبت کردن یافته و به دنبال آن فعالیت های روزمره ی خود را سریع تر انجام می دهد .
عادات غلط در تندخوانی
حالا که روش صحیح تندخوانی را آموخته اید و با فواید تندخوانی نیز آشنا شده اید، بهتر است عادات غلطی را که باعث کندخوانی می شود بشناسید و تلاش کنید که با برطرف کردن آن ها، زمینه لازم را برای یادگیری فنون مطالعه سریع در خود ایجاد کنید. مطمئن باشید که اگر تندخوان حرفه ای هم نشوید، برطرف کردن این عادات غلط، کیفیت مطالعه شما را افزایش می هد و قدرت یادگیری تان را بالا می برد.
۱. خواندن با صدای بلند
بعضی از دانش آموزان فکر می کنند که با بلند خواندن ، مطالب را بهتر فرا می گیرند؛ در حالی که این تفکر، مانع تندخوانی است؛ ضمن اینکه موجب خستگی جسمی و تحلیل انرژی فرد می شود و امکان مطالعه در مکان های عمومی، مثل کتابخانه ها را نیز برای افراد محدود می کند. به خاطر داشته باشید که مکث کردن روی کلمات چند هجایی، برگشت به عقب و بلندخوانی، سه عادت بد هنگام خواندن هستند که مانع تندخوانی و یادگیری بهتر و سریع تر مطالب می شوند؛ پس اگر جزء آن دسته از داوطلبان یا دانش آموزانی هستید که عادت به بلند خواندن مطالب دارید، سعی کنید کم کم این عادت خود را ترک کنید و مطالعه با چشم را انجام دهید.
۲. زیر لب خوانی
مانند بلند خواندن ، زیر لب خوانی نیز یکی از موانع اصلی تندخوانی محسوب می شود. زیر لب خوانی عبارت است از زمزمه کلمات، به طوری که صدای خواندن کلمات را در گوش خود بشنوید و یا آن که لب ها را بدون صدا حرکت دهید ( لب خوانی )؛ این حالت مثل زمانی است که کلمات را برای خود با صدای بلند می خوانید و از این طریق، مغز خود را وادار می کنید که مطالب را با سرعتی در حد سرعت حرف زدن جذب کند که این سرعت (دویست کلمه در دقیقه و حتی کمتر از آن)، برای خواندن بی صدا فوق العاده کم است! برای مطالعه با سرعت زیاد و درک بالا، باید بی صدا بخوانید؛ یعنی بین نگاه و مغز خود رابطه مستقیم برقرار کنید. حتما به این موضوع توجه داشته باشید که مغز و نگاه، برای مطالعه نیازی به شنیدن کلمات به منظور درک معنای آن ندارد.
۳. استفاده نادرست از راهنما
انگشتگذاری یا به کار بردن انگشت، مداد یا هر وسیله دیگری، اگر موجب توقف و کندخوانی شما شود نادرست است؛ ولی اگر سرعت حرکت انگشت زیاد شود و چشم ها تابع حرکت دست باشند، آن گاه دیگر مانع محسوب نمی شوند.
۴. واپس نگری
واپس نگری به این معناست که شما به مکررا روی کلمات و عبارات خوانده شده برمی گردید و بدون عقب نگری نمی توانید از ابتدا تا انتهای یک سطر را با نگاه طی کرده و به سطر بعد بروید. برگشت به عقب باعث کاهش سرعت مطالعه شما می شود. بارها اتفاق می افتد که افراد پس از پایان هر سطر، دوباره به همان سطر برگشته و گاهی پس از خواندن چند کلمه و احیانا تا نزدیکی های آخر همان سطر، متوجه اشتباه خود شده و سپس به سر سطر بعدی می روند.
اکثر دانش آموزان در مواردی که تمرکز کافی و حضور ذهن نداشته اند مایلند به عقب برگشته و قسمتی از مطلب خوانده شده را دوباره با دقت بیشتری بخوانند که به این کار واپس نگری گفته می شود. اگر این واپس نگری ها را کنترل نکنیم به مرور زمان به آن عادت می کنیم و درنتیجه سرعت مطالعه ما به شدت کاهش می یابد. اگر قرار باشد هنگام مطالعه هر بار یک عبارت یا قسمتی از یک سطر را که خوانده ایم دوباره و سه باره بخوانیم، درس خواندن ما بسیار کند و بی فایده خواهد شد و زمانی برای حل تمرین های بیشتر و تسلط بر درس نخواهیم داشت.
بهترین توصیه برای رفع این مشکل، این است که بیندیشید و خود را قانع سازید. شما باید دست از این نگرانی بردارید که امکان دارد مطالب را خوب متوجه نشوید و یا قسمتی از نکات را از قلم بیندازید. در موقع خواندن، مستقیم به کار خود ادامه دهید و با وجود این که هر میل شدیدی که برای عقب نگری و مرور جملات و کلمات خوانده شده در خود احساس می کنید، این کار را انجام ندهید.
قوّت قلب و اعتماد به نفس، شما را در این مهم یاری خواهد کرد. همچنین قبل از رسیدن به آخر هر سطر، با استفاده از میدان دید (و از گوشه چشم راست خود)، نگاهی به سر سطر بعدی بیندازید که در این صورت، به راحتی می توانید پس از پایان آن سطر، به سر سطر بعد بروید.
۵. عدم استفاده از میدان دید چشم
یکی دیگر از موانع تندخوانی برای کنکور این است که دانش آموزان از میدان دید چشم خود استفاده نمی کنند. در هنگام مطالعه شما باید سر خود را ثابت نگه دارید و برای مطالعه هر سطر فقط چشمان خود را حرکت دهید. به عنوان یک تمرین همین الآن به شیئی در مقابل خود (مثلاً در اتاق) نگاه کنید؛
در حالی که شما به دستگیره در نگاه می کنید، چارچوب در، دیوارهای دو طرف آن و تابلوی روی دیوار را نیز می بینید. به همین طریق هنگام مطالعه نیز هر سطر کتاب به راحتی در میدان دید شما قرار می گیرد و برای خواندن آن سطر و سطرهای بعدی کافی است که فقط چشم خود را حرکت دهید. بنابراین هنگام مطالعه سرتان را حرکت ندهید. زیرا سر نمی تواند با سرعت فکر حرکت کند و در نتیجه سرعت مطالعه شما کاهش می یابد. برای دیدن بیش از یک کلمه باید از حرکت چشم ها استفاده کنید. این تمرین را ساده نگیرید؛ زیرا هر چه میدان دید خود را وسیع تر کنید، یک قدم به تندخوانی نزدیک تر شده اید.
کامل ترین تمرینات برای روش مطالعه و تند خوانی
گرم کردن چشمها
برای گرم کردن چشمها روزانه چند دقیقه زمان برای آن در نظر بگیرید. این تمرینها شامل چرخاندن چشمها به صورت مدور ، مالش پلکها با دست، عقب و جلو کردن انگشت روی بینی و دنبال کردن حرکت آن با چشمها است.
ستاره
این تمرین یکی از معروفترین تمرینات مربوط به گرم کردن چشم و تند خوانی است. روی یک کاغذ، ستارهای بزرگ مانند شکل زیر بکشید و اضلاع آن را با حرکت چشم دنبال کنید. این تمرین را ۲ الی ۵ دقیقه انجام دهید.
تمرین روش مطالعه و تندخوانی : جستجوی کلمات
با حرکت چشمها، کلمات موجود در ستون سمت راست را در کمترین زمان ممکن از بین کلمات مقابل آن بیابید. زمان محاسبه شده را نوشته و سعی کنید در دفعات بعد این زمان را کاهش دهید.
تمرین روش مطالعه و تندخوانی : جستجوی اعداد
در شکل زیر اعداد ۱ تا ۵۰ به صورت بهمریخته قرار دارند. در این تمرین باید سعی کنید تا با حرکت چشمها به ترتیب این اعداد را پیدا کنید. زمان این کار را یادداشت کرده و سعی کنید در دفعات بعدی این زمان را کاهش دهید.
تمرین روش مطالعه و تندخوانی : سرعت سطری
این تمرین یکی از معروفترین تمرینهای تند خوانی دنیاست. با حرکت چشمها و با بالاترین سرعت ممکن، خطوط بین عددهای ۱ و ۲ را دنبال کنید.
تمرین روش مطالعه و تندخوانی : جستجوی اعداد پیشرفته
این تمرین یکی از تمارین کتاب تونی بوزان، نابغه تند خوانی و تقویت حافظه است که باید عدد نوشته شده در ستون سمت چپ را در بین ستونهای دیگر پیدا کنید.
مؤثرترین تمرینات افزایش حوزه دید
اولین تمرین حوزه دید
این تمرین شما را با نحوۀ انجام تمرینهای حوزۀ دید آشنا میکند؛ در این تمرین باید سعی کنید تا با تمرکز روی ستون وسط، ستونهای سمت راست و چپ آن را، حتی به صورت مبهم و تار، مشاهده کنید.
تمرین روش مطالعه و تندخوانی : حوزه دید متنی
این تمرین یکی از پیشرفتهترین تمرینهای حوزۀ دید میباشد. در این تمرین سعی کنید تا با تمرکز بر روی خط وسط، متن سمت چپ و راست آن را تشخیص دهید.
در این بخش سعی داشتیم تا مهمترین تکنیک ها و روشهای تند خوانی را بررسی کنیم و تمرینهای مهم آن را ارائه دهیم. دیدیم که تند خوانی یک مهارت است و اصول خاص خود را دارد، برای همه خصوصا مترجمان حرفه ای که قصد انجام ترجمه فوری دارند، لازم و ضروری است. تمامی مواردی که گفته شد نیاز به تکرار زیاد دارند تا اثربخشی لازم را در سرعت و کیفیت مطالعۀ خود مشاهده کنیم.
بهترین راهکار برای یادگیری روش مطالعه و تندخوانی
همان طور که خواندید ما در این مقاله تمام نکاتی را که شما برای یافتن چرایی کتاب خواندن ، روش مطالعه و تندخوانی به آن ها نیاز دارید، از اهمیت آن، ضرر ها و فواید آن، تکنیک های افزایش این مهارت را به شما معرفی کردیم. اما باید دقت و توجه کنید که با افزایش مهارت کتاب خواندن در خود، می توانید یک نسخه درخشان از خود داشته باشید. به همین دلیل به شما توصیه می کنم برای رسیدن به این خواسته خود به پکیج جامع ملکه تندخوانی مراجعه کنید و روش مطالعه و تکنیک های اصولی و حرفه ای مطالعه را یاد گرفته و از مطالعه لذت ببرید.
سوالات متداول درباره روش مطالعه و تندخوانی
1. آیا می توان کتب تخصصی را تندخوانی نمود ؟
بله . روش مطالعه و تندخوانی با دو عامل ، نوع مطلب و خواننده ی آن ، ارتباط مستقیم دارد که در مقاله به صورت کامل توضیح داده شده است.
2. برای تمرین از چه کتاب هایی تمرین نماییم ؟
موضوع کتاب های مورد استفاده باید مطلوب و مورد علاقه شما باشد . سراغ کتابایی بروید که ارتباط قلبی و عاطفی بین شما با موضوع آن کتاب ، نویسنده ی آن و ….وجود داشته باشد .
3. آیا اگر کندتر بخوانم ، مطالب بیشتری را درک نخواهم کرد ؟
پژوهشگران معتقدند در حالی که میزان اندوخته ی ذهنی مطالعه کننده ی معمولی تنها 35٪ است ، این حالت برای برای تندخوان حداقل 53٪خواهد بود ، بنابراین کندخوانی کمکی به درک عمیق خواندده نمی کند . کندخوان ها ، پرخوان نیز هستند و این کندخوانی ، لذت مطالعه را از بین می برد .
در این مقاله سعی شد مطالبی کاربردی خدمت شما ارائه شود تا بتوانید با مهارت روش مطالعه و تندخوانی آشنا شوید . باعث خوشحالی است که نظر خودتون رو برامون پایین همین مقاله بنویسید و اگر سوالی دارید با ذکر آن در بخش کامنت های همین مقاله در سریع ترین زمان ممکن ، پاسخ آن را دریافت کنید.
موفق و شاد باشید .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
افزایش انگیزه در مطالعه
ویژگیهای مکان مطالعه
شیوههای یادگیری + کاربرد هر شیوه در یادگیری
نوت برداری چیست؟
بهبود کیفیت خواب با مطالعه
اثرات کتاب خواندن
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام و درود بر اعضای مجموعه ملکه ذهن
مقاله “روش مطالعه و تندخوانی” را با علاقه و توجه مطالعه کردم و خوشحالم که فرصتی داشتم تا به عنوان یک خواننده و نظردهنده عمل کنم. تندخوانی و روشهای مطالعه موضوعاتی است که هر فردی در زندگی خود نیاز دارد و این مقاله به شیوهای جذاب و آموزنده به آنها پرداخته است.
یکی از نکات قابل توجه در این مقاله این است که به صورت دقیق و روشن توضیح داده شده که چگونه میتوانیم روشهای مطالعه خود را بهبود ببخشیم و از تندخوانی بهرهبرداری کنیم. همچنین، از مثالها و تجربیات واقعی استفاده شده که به مخاطبان کمک میکند تا مفاهیم را بهتر درک کنند.
یکی از نکات مثبت دیگر این مقاله، ارتباط علمی و دوستانهای است که با خواننده برقرار میکند. زبان ساده و قابل درکی که در مقاله به کار رفته، باعث میشود که هر کسی بتواند از محتوا بهرهبرداری کند، حتی اگر در زمینههای علمی تخصص نداشته باشد.
در کل، این مقاله نه تنها اطلاعات مفیدی را در مورد روشهای مطالعه و تندخوانی ارائه میدهد بلکه به خواننده احساس میدهد که او با یک دوست علمی صحبت میکند. به شدت توصیه میکنم این مقاله را به همه افرادی که به بهبود مهارتهای مطالعه و تندخوانی علاقه دارند، مطالعه کنند.
سلام و درود بر شما آقای محمدرضا نجف آبادی عزیز
ممنونم از نظر ارزشمند شما درباره مقاله روش مزالعه و تندخوانی
خوشحالیم که این مقاله برای شما کاربردی و مفید بوده است.
با آرزوی بهترین نتایج برای شما
سلام
ممنونم از مقاله جالب و کامل تون درباره روش مطالعه و تندخوانی
سلام خانم اکبری بزرگوار
خوشحالیم که مقاله روش مطالعه و تندخوانی مجموعه ملکه ذهن براتون کاربردی و مفید بوده است.
با آرزوی موفقیت روز افزون برای شما