یادداشت برداری کرنل
سلام ملکه ذهنی عزیز. امروز می خواهیم درباره تاثیر یادداشت برداری در افزایش قدرت درک مطلب و تقویت حافظه کوتاه مدت صحبت کنیم و از طرفی یک روش بسیار موثر برای یادداشت برداری به نام یادداشت برداری به روش کرنل شما را معرفی کنیم. از این طریق شما خواهید توانست اطلاعات را به خوبی در حافظه کوتاه مدت خودتان ذخیره کنید و با مرور کردن یادداشت برداری هایتان اطلاعات را به حافظه بلند مدت خودتان بسپارید. یادداشت برداری به روش کرنل یکی از بهترین شیوه ها است که یکی از فواید یادداشت برداری از این روش این است که به شما این امکان را می دهد تا بتوانید بهره وری خودتان را در مطالعه کردن چندین برابر افزایش دهید.
آشنایی با روش یادداشت برداری کرنل
قبل از هرچیز بگذارید از شما سوالی بپرسم، اصلا چه دلیلی برای خلاصه نویسی کردن وجود دارد؟ خب همه ما در اطراف خود آدمهای موفقی را دیدهایم. تقریبا تمام این افراد یک خصوصیت مشخص داشتهاند و آن خصوصیت اقتصادی بودن کارهای آنها بوده است. اقتصاد همیشه با پول و منابع مالی معنا نمیشود. بلکه در اصل این معنا را میدهد که شما بیشترین بازده را با کمترین هزینهها بدست آورید. شاید بپرسید خب این چه ربطی به مقاله ما داشت؟ ربطش این است که یادگیری اینکه چگونه یادداشت برداری و خلاصه نویسی کنیم به ما کمک خواهد کرد که بیشترین بهره را از مطالعه کردن ببریم. به همین علت هم ما تصمیم گرفتیم که در این مقاله به شما روش یادداشت برداری کرنل (Cornell Notes) را آموزش دهیم که بدون شک یکی از بهترین و موثرترین روشها برای خلاصه نویسی است.
تاریخچه روش یادداشت برداری کرنل
یادداشت کرنل برای اولین بار در دانشگاه کرنل و توسط والتر پاوک معرفی شد. او که خود رئیس مرکز مطالعات و فنون یادگیری این دانشگاه بود، توانست با معرفی و به نوعی ابداع این روش، در کنار تالیف کتابهای آموزشی، به یادگیری دانشجویان کمک ویژهای کند. تا جایی که برخی از افراد او را یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین افراد در حوزه آموزش مهارتهای مطالعه میدانند.
هدف اصلی از ابداع روش کرنل این است که شما حتی اگر علاقهای به یادداشت برداری سنتی یا حتی استفاده از نقشه کشی ذهنی نداشته باشید، میتوانید از این روش یادداشت برداری به عنوان یک جایگزین استفاده کنید. در واقع به کمک روش کرنل شما علاوه بر اینکه مطالب را در حجم کمی خلاصه میکنید، میتوانید هنگام مرور هم آنها را با این سیستم بهتر یاد بگیرید.
سیستم یادداشت برداری کرنل معمولا مناسب کسانی است که در مقاطع بالای آموزشی مثل دانشگاه یا دبیرستان در حال تحصیل هستند. دلیل اصلی آن هم حجم بالای کتابها و منابع درسی در این مقاطع است. استفاده از روش کرنل علاوه بر اینکه میتواند به خلاصه کردن مطالب کمک کند، باعث افزایش یادگیری افراد هم خواهد شد. چرا؟ چون به کمک این سیستم شما تمام مطالب را به شکل کاملا سازماندهی شده و منظم بر روی کاغذ یادداشت میکنید. باورتان نمیشود؟ اشکالی ندارد، چون حالا وقت یادگیری روش کرنل فرارسیده است!
چگونه از روش یادداشت برداری کرنل استفاده کنیم؟
قبل از هرچیز باید بگوییم که در این روش خبری از یادداشت کردن دوباره و چند باره مطالب یا آوردن عین مطالب کتاب بر روی کاغذ نیست. روش کرنل در کنار نقشه کشی ذهنی یکی از اقتصادیترین روش های خلاصه نویسی به حساب میآید. در ادامه سه مرحله مهم برای یادگیری و استفاده از سیستم کرنل را یاد میگیریم.
مرحله اول: بخش بندی کاغذ
در این مرحله شما باید درست مثل شکل زیر، کاغذ خود را به ۳ بخش مجزا تقسیم بندی کنید. پیشتر گفتیم که در این روش نظم و سازماندهی مطالب بیش از هرچیز دیگری اهمیت دارد. پس حتما از دستورالعمل زیر پیروی کنید تا نتیجه کار چیزی شبیه به کاغذ ما شود.
اولین مرحله یادداشت برداری به روش کرنل این است که یک کاغذ بردارید و آن را به سه قسمت تقسیم کنید. تقسیم بندی صفحه در این قسمت از اهمیت زیادی برخوردار است به این علت که شما وقتی که می توانید اطلاعات را به بهترین شکل در کاغذ دسته بندی کنید، در ذهنتان هم با همان کیفیت ذخیره می شود.
- خطی در سمت راست کاغذ خود بکشید تا کاغذ را به دو ستون تقسیم بندی کنید.
- ستون سمت راست باید ۳۰ درصد و ستون سمت چپ ۷۰ درصد بقیه عرض کاغذ را در بر بگیرد
- فراموش نکنید که خط را تا انتهای صفحه ادامه ندهید. قسمت خالی پایین صفحه برای نوشتن خلاصه مطلب است. حدوداً باید ۶ تا ۷ سانتی متر را در پایین صفحه خالی بگذارید.
- اگر از دفتر معمولی استفاده میکنید، ۵ تا ۶ سانتیمتر پایین صفحه را برای خلاصه نویسی کردن قرار دهید.
- اگر می خواستید که یک کتاب انگلیسی را از طریق روش کرنل خلاصه نویسی کنید می بایست از طرف چپ به راست، خلاصه نویسی را انجام دهید.
مرحله دوم : نام گذاری هر قسمت:
پس از آنکه خط کشی را انجام دادیم نوبت به آن می رسد که با هر قسمت آشنا شویم وببینیم که چه مطالبی را باید در هر قسمت بنویسیم.
ستون سمت راست
ستون سمت راست قسمتی است که باید در آن کلمات کلیدی را بنویسید. منظور از کلمات کلیدی کلمات یا عناوینی هستند که شما با دیدن آنها مطالب را به خاطر بیاورید. برای مثال اگر شما در حال مطالعه تاریخ هستید، کلمات کلیدی شما نوشتن تاریخ هایی که اتفاقات مهم در آن رخ داده است. اگر در حال مطالعه دروس روانشناسی هستید، نام بیماری های مختلف یا کسانی که درمانی را برای آن بیماری کشف کرده اند می تواند به شما در یادآوری مطالب کمک شایانی کند. به طور کلی باید در ستون سمت راست یا ستون کلمه کلیدی، عبارات و کلماتی را بنوسید که در به یاد آوردن و فهمیدن مطالب کلی به شما کمک خواهند کرد. این روش می تواند باعث افزایش سرعت مطالعه شما شود.
در واقع ستون سمت راست مشخص میکند که مثلا عباراتی که نوشتهایم کلمات کلیدی مربوط به آن مبحث هستند یا سوالاتی راجع به آن؟ بهترین استفاده از این راهنما زمانی است که شما در حال درس خواندن در شب امتحان هستید و دوست دارید خلاصههای خود را به خوبی مرور کنید تا برای فردا آماده باشید. در ستون سمت راست باید موضوعات و دسته بندیهای اصلی را انجام دهید. حتی یادداشت کردن نکات مفیدی که به بهبود یادگیری شما کمک میکنند هم در این ستون میتواند کارآمد باشد. علاوه بر آن سعی کنید که این بخش را در حین مرور و بعد از کلاس پر کنید.
مرحله سوم : ستون سمت چپ
در قسمت سمت چپ باید عبارت یا بهتر بگوییم کلمات کلیدی بنویسید که عنوانی را که در سمت چپ نوشته شده است را با جزئیات بیشتری به یاد شما بیاورد. برای مثال اگر شما در قسمت سمت راست فرمول انرژی را نوشته اید، در این قسمت می توانید خود فرمول و نام کاشف آن را بنویسید. این کار به شما این امکان را خواهد داد که سعی کنید به بهترین شکل تمامی مطالب را به خاطر بسپارید.
به طور کلی شما در قسمت سمت چپ یا قسمت یادداشت باید کلمات کلیدی، فرمول، نمودار و هر چیزی که به شما در بهتر به خاطر سپاردن اطلاعات کمک می کند و باعث افزایش تمرکز و کنترل ذهن می شود را یادداشت کنید. همچنین می توانید از جملات کوتاه هم استفاده کنید. همچنین شما می توانید در این قسمت سوالاتی که به ذهنتان آمده است را نیز یادداشت کنید.
مرحله چهارم : قسمت پایین صفحه
در قسمت پایین صفحه شما باید تلاش کنید تا به صورت خیلی خلاصه بگویید که دقیقاً چه اتفاقی افتاده است و شما از این مطلب چه چیزی را یاد گرفته اید. موضوع مهمی که در این قسمت وجود دارد این است که این قسمت را باید پس از اینکه قسمتی از کتاب را خواندید انجام دهید.
یکی از مهم ترین شیوههایی که هنگام یادداشت برداری به روش کرنل باید به آن توجه داشته باشید این است که هنگام نوشتن از خودتان سوال کنید که نوشتن این مطالب چه اهمیتی برای من دارد؟ از چطور می تواند در بهتر به یادآوردن اطلاعات کمک کند.
نحوه مرور یادداشت کرنل
بعد از اینکه نوشتن مطالب تمام شد، وقت آن فرا میرسد که آن را مرور کنید تا اطلاعات بهتر در ذهنتان ثبت شود. اما چه راهکارهایی برای مرور بهتر مطالب پیشنهاد میشود؟
اول اینکه بهتر است متن ستون سمت چپ را به وسیله یک کاغذ بپوشانید. سپس سعی کنید با نشانههایی که در ستون سمت راست یادداشت کرنل خود نوشتهاید، مطالب مربوط به ستون سمت چپ را حدس بزنید. این موضوع حافظه کوتاه مدت شما را تحریک خواهد کرد به کمک آن شما میتوانید مطالب را به حافظه بلند مدت خود انتقال دهید. این یعنی مطالب هیچگاه از یاد شما نخواهند رفت و تنها با یک تلنگر همه چیز در مغز شما بازیابی خواهد شد.
دومین راهکاری که یادگیری از روش کرنل را چند برابر میکند، سوال طرح کردن است. بعد از مطالعه مطالب هر دو ستون مدام از خود سوال کنید که چیزهایی که یادداشت کردهاید از چه جهتی اهمیت دارند؟ چه مبانی دیگری بر اساس آنها پایه ریزی شدهاند و شما چگونه میتوانید از آنها بهره ببرید؟ سوال کردن از خود یکی از بهترین روش های مطالعه و یادگیری است که شما میتوانید در هنگام مرور مطالب از آن بهره ببرید.
آخرین راهکار هم این است که شما برنامهریزی داشته باشید و هر هفته نوشتههای خود را مرور کنید. اگر بلد نیستید چگونه این کار را اصولی انجام دهید، مقاله منحنی یادگیری را مطالعه کنید.
مزایای استفاده از روش یادداشت برداری کرنل
اما واقعا روش یا سیستم کرنل چگونه قرار است به ما کمک کند؟ بگذارید با هم به این فکر کنیم که چه اتفاقی میافتاد اگر میتوانستیم تمام مطالبی را که باید مطالعه کنیم و احتمالا در امتحان به آنها پاسخ دهیم را در حجم کوچکی خلاصه کنیم؟ وقت آن رسیده که با هم ببینیم استفاده از روش کرنل چه فوایدی برای ما خواهد داشت.
۱- صرفه جویی در زمان و انرژی
بعد از اینکه یادداشت برداری را کامل کردید، وقت آن است که طی مدت زمان خاصی آن را مرور کنید تا به خاطر بسپارید. این یعنی شما دیگر نیازی ندارید که برای مرور مطالب، کتابهای حجیم را مطالعه کنید و دوباره بخوانید. همچنین اگر در یک دوره شرکت کرده بودید، لازم نیست که ساعتها فیلمهای آموزشی مربوط به آن را دوباره نگاه کنید. میپرسید چرا؟ چون شما تمام این مطالب را در خلاصهنویسی خود آوردهاید.
مثلا اگر روزی بخواهید از همین روش یادداشت برداری کرنل برای خلاصه کردن مطالب کلاسهای دانشگاه خود استفاده کنید، لازم نیست برگردید و کل این مقاله را از ابتدا بخوانید. البته به شرطی که قبلا با استفاده از خود این روش مطالب مهم و کلیدی آن را یادداشت کرده باشید!
۲- دسترسی راحتتر برای امتحانات
حتما برای شما هم اتفاق افتاده که شب امتحان بخواهید درس بخوانید، اما مطالب را آنقدر پراکنده یادداشت کرده باشید که مجبور شوید به سراغ کتاب اصلی بروید. در این صورت شما احتمالا احساس ناامیدی و یاس خواهید کرد. چرا که زمان خیلی کوتاهی در اختیار دارید ولی حجم زیادی از مطالب را باید مطالعه کنید.
برای اینکه در چنین مواقعی اشک و گریه به سراغتان نیاید، میتوانید با استفاده از روش کرنل مطالب مهم را در طول ترم یادداشت برداری کنید. این یادداشتها به دلیل اینکه کاملا مرتب و سازماندهی شده است، به شما کمک میکند تا در زمان کوتاهی که در اختیار دارید مطالب را به خوبی جمع بندی کنید.
۳-یادگیری فعال خواهید داشت
یادگیری فعال زمانی اتفاق میافتد که شما بتوانید از ابزارهای موجود برای افزایش یادگیری خود استفاده کنید. مثلا دانستن این که چطور نقشه ذهنی بکشیم به ما کمک خواهد کرد که بتوانیم مطالب را به خوبی در یک شکل خلاصه نویسی کنیم. اما همین موضوع در مورد روش یادداشت برداری کرنل هم صدق میکند. در واقع شما زمانی که در حال خلاصه نویسی به این روش هستید، سعی میکنید مطالب را یک بار در ذهن خود آنالیز کنید و مهمتر از آن یک بار دیگر به زبان خود بیان کنید.
بیان مطالب به زبان خود باعث فعال شدن آنها در ناخودآگاه ما خواهد شد. در واقع این موضوع هم مثل مورد اول به ما کمک میکند که مطالب را به خوبی در ذهن خودمان تثبیت کنیم. اگر در مورد تاثیر ضمیر ناخودآگاه در یادگیری و در کل تمام بخشهای زندگی چیزی نمیدانید، به شما توصیه میکنید که حتما مقاله ذهن آگاهی چیست را مطالعه کنید.
تحقیقات انجام شده بر روش یادداشت برداری کرنل
بر اساس ویکیپدیا، در تحقیقی که در سال ۲۰۱۰ در دانشگاه ویچیتا انجام شد، مشخص شد که یادداشت کرنل به دانشآموزان یک کلاس زبان کمک کرده است که بتوانند بهتر از سایرین که از روشهای سنتی یادداشت برداری استفاده میکردند، از مطالبی که آموختهاند، جهت استفاده در محیطهای مختلف استفاده کنند. درواقع روش کرنل به دلیل اینکه درست مثل نقشه کشی ذهنی شما را بیشتر از سایر روش های خلاصه نویسی درگیر مطالب و عبارات کلیدی میکند، یادگیری و استفاده از مطالب را نیز برای شما آسانتر خواهد کرد. بدین ترتیب میتوان گفت که به کمک این روش ما یاد میگیریم که چگونه با یکبار خواندن یاد بگیریم.
یادداشت برداری به روش کرنل ؛ سخن پایانی
به طور کلی تمام استراتژیهایی که برای خلاصه نویسی و یادداشت برداری مورد استفاده قرار میگیرد میتوانند کاربرد و اثر خود را در آموزش شما بگذارند. پس بهتر است که تنها به یک روش متکی نباشید. برای مثال ما به شما پیشنهاد میکنیم از نقشه کشی ذهنی در کنار روش یادداشت برداری کرنل استفاده کنید. این باعث خواهد شد که این دو روش، علاوه بر اینکه بسیار شبیه به هم هستند، نقاط ضعف یکدیگر را هم بپوشانند.
بهترین راهکار برای یادگیری یادداشت برداری حرفه ای
همان طور که خواندید ما در این مقاله تمام نکاتی را که شما برای یادگیری روش یادداشت برداری کرنل به آن ها نیاز دارید، از اهمیت آن، ضرر ها و فواید آن، تکنیک های افزایش این مهارت ، به شما معرفی کردیم. اما باید دقت و توجه کنید که با افزایش مهارت یادداشت برداری در خود، می توانید یک نسخه درخشان از خود داشته باشید. به همین دلیل به شما توصیه می کنم برای رسیدن به این خواسته خود به پکیج جامع ملکه تندخوانی مراجعه کنید و روش مطالعه و تکنیک های اصولی و حرفه ای مطالعه را یاد گرفته و از مطالعه لذت ببرید.
سوالات متداول درباره یادداشت برداری به روش کرنل
1. هدف اصلی از ابداع روش کرنل چیست؟
هدف اصلی از ابداع روش کرنل این است که شما حتی اگر علاقهای به یادداشت برداری سنتی یا حتی استفاده از نقشه کشی ذهنی نداشته باشید، میتوانید از این روش یادداشت برداری به عنوان یک جایگزین استفاده کنید. در واقع به کمک روش کرنل شما علاوه بر اینکه مطالب را در حجم کمی خلاصه میکنید، میتوانید هنگام مرور هم آنها را با این سیستم بهتر یاد بگیرید.
2. چگونه از روش یادداشت برداری کرنل استفاده کنیم؟
در یادداشت برداری به روش کرنل قرار نیست که عین مطالب کتاب را روی کاغذ بیاورید. بلکه قرار است که اطلاعات را به گونه ای روی کاغذ بیاورید که بتوانید به صورت سازمان یافته ای مطالب را به مغز خودتان را بسپارید. در واقع زمانی که شما اطلاعات را به صورت دوره ای مرور می کنید، باعث می شوید که اطلاعات به حافظه بلند مدت شما انتفال پیدا کند. وقتی که شما یادداشت برداری هایتان را به روش کرنل انجام می دهید، هنگام مرور کردن یادداشت برداری ها باعثث خواهید شد که اطلاعات به صورت سازمان یافته در حافظه کوتاه مدت شما ذخیره شود.
3. مزایای استفاده کردن از روش یادداشت برداری کرنل چیست؟
صرفه جویی در زمان و انرژی ، دسترسی راحت تر برای امتحانات و یادگیری فعال خواهید داشت.
دیدگاهتان را بنویسید