تقویت حافظه برای درس خواندن اصولی
بیاد آوردن مطالبی که برای امتحان آنها را مطالعه کرده ایم گاهی اوقات به کاری سخت و طاقت فرسا تبدیل می شود. بخصوص وقتی امتحانی مهم در پیش است و ما به موفقیت در آن امتحان بسیار امید بسته ایم. تصور اینکه سر جلسه امتحان هیچ چیزی را به خاطر نیاوریم واقعا ما را به دلهره می اندازد و می تواند موجب از دست دادن تمرکز ما نیز شود. از همین رو تقویت حافظه برای درس خواندن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این کار سبب می شود که شما دیگر برای امتحانات نگرانی نداشته باشید. بتوانید با آرامش و اطمینان کامل مطالعه کنید.
تقویت حافظه برای درس خواندن با ایجاد شرایط مطالعه
یکی از مهمترین اقدامات برای تقویت حافظه، آماده کردن شرایطی است که به ما کمک کند راحت تر مطالعه کنیم. این کار موجب می شود که ما مطالب را راحت تر به ذهن بسپاریم و برای یادآوری آنها نیز دچار مشکل نشویم.
1. کجا مطالعه کنیم؟
ممکن است مهم به نظر نرسد، اما اینکه ما در کجا مطالعه می کنیم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مطالعه کردن بهتر است در مکان هایی صورت بگیرد که به دور از هرگونه آلودگی صوتی مثل تویزیون و یا صدای بلند موسیقی باشد. بهتر است مکان مشخصی را در اتاق یا منزلتان پیدا کنید و به طور معمول همانجا مطالعه کنید. علاوه بر سکوت، سعی کنید جایی را انتخاب کنید که نور و اکسیژن هم به میزان لازم به شما برسد. کمبود نور می تواند باعث خستگی زودرس چشم ها شود و از طرفی هم کمبود اکسیژن و نرسیدن آن به سلول های مغزی موجب می شود که پس از مدت کوتاهی مطالعه احساس خواب آلودگی کنید.
2. چه زمانی مطالعه کنیم؟
علاوه بر مکان مطالعه، زمان مطالعه نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. مطالعه کردن در زمان نامناسب نه تنها حافظه ما را تقویت نمی کند، بلکه می تواند تاثیر منفی نیز بر آن بگذارد. بدون شک همه شما افرادی را دیده اید که چند ساعت مانده به شروع یک آزمون، دیوانه وار در حال مطالعه مطالب مربوط به آزمون هستند. این کار نه تنها به فرد کمکی نمی کند، بلکه باعث می شود مطالبی که فرد قبلا مطالعه کرده و در حافظه او ثبت شده اند هم از یاد او بروند و یا فرد در دسته بندی آنها دچار مشکل شود.
یکی دیگر از عواملی که انجام دادن آن باعث تقویت حافظه برای درس خواندن نمی شود، مطالعه کردن در حالی است که احساس خستگی و خواب آلودگی داریم. این کار باعث خستگی مغز هنگام مطالعه شده و در این شرایط مغز قادر نخواهد بود تا مطالب را به خوبی یاد گرفته و درون حافظه دسته بندی کند. به همین خاطر وقتی میخواهیم مطالب را به یاد بیاوریم، مغز ما قادر به انجام چنین کاری نخواهد بود. یادتان نرود که جلسات مطالعه تان را بیش از حد طولانی نکنید و حتما در بین آنها زمانهایی را به استراحت اختصاص دهید.
3. عوامل حواس پرت کن.
کمی جلوتر در مورد اهمیت مکان مطالعه گفتیم و گفتیم بهتر است در جایی مطالعه کنیم که سر و صدای زیادی نباشد. اما عوامل دیگری نیز وجود دارند که گرچه سر و صدا نمی کنند اما می توانند حواس ما را به کلی پرت کنند. یکی از راههای تقویت حافظه و افزایش تمرکز این است که در حین درس خواندن تماما عواملی از این دست مثل گوشی، تبلت و یا هرچیز دیگری که باعث می شود تمرکز ما از روی مطلب که در حال مطالعه آن هستیم برداشته شود را از خود به دور کنیم. میز مطالعه خود را کاملا خلوت کنید و همه چیز را کنار بگذارید. سعی کنید تا زمانی که به استراحت نرفته اید حتی به گوشی خود دست هم نزنید.
تقویت حافظه برای درس خواندن به کمک تکنیک های مطالعه
استفاده از تکنیک های مطالعه همواره یکی از راههایی بوده که علاوه بر آسانتر کردن مطالعه، میتواند به یادگیری و به خاطرسپردن مطالب هم کمک بسیاری کند.
4. تصویرسازی
تصویرسازی اگر نگوییم بهترین، قطعا یکی از بهترین تکنیک های مطالعه است که می تواند به تقویت حافظه شما نیز کمک بسیاری کند. ذهن ما تصاویر را بهتر به یاد می آورد و قادر است آنها را با جزئیات بیشتری درون حافظه ثبت کند. برای تصویرسازی کافیست چشمانتان را ببندید و مطلبی که در حال مطالعه آن هستید را بصورت تصویر تجسم کنید. مثلا فکر کنید که در حال مطالعه یک مطلب تاریخی هستید و به جایی می رسید که یک نبرد در حال وقوع است. باید چشماناتان را ببندید و خود را در میانه میدان نبرد تجسم کنید. یا مثلا فکر کنید در حال مطالعه داستان دل تاریکی هستید که در دل دریا اتفاق می افتد. کافیست چشمان خود را بسته و خود را بر روی یک کشتی در دریا تجسم کنید.
5. استفاده از حواس
از اهمیت تصویرسازی که بگذریم به حواس پنج گانه می رسیم. حواس به شما کمک میکنند تا تصویر بهتری از شرایط برای خود در ذهنتان بسازید و به این ترتیب به خاطر سپردن و یادآوری آنها را برای شما آسان تر خواهند کرد. بگذارید به همان مثال میدان نبرد برگردیم. چشم خود را ببندید و دوباره خود را در میدان نبرد تصور کنید. حالا بوی باروت، صدای شلیک شدن توپ ها، صدای پای سربازان و به هم خوردن شمشیر ها، همه این ها را در ذهن خود تجسم کنید. درست مانند یک فیلم، با این تفاوت که اینگونه تصویرسازی به سبب بهره گیری از تمام حواس پنج گانه می تواند حتی بیشتر از یک فیلم به تقویت حافظه شما برای درس خواندن کمک کند.
6. در بحث حاضر باشید.
تفاوت زیادی است بین کسی که در طول یک کنفرانس به مطالبی که در حال ارائه اند توجه می کند و فردی که هیچ توجهی به سخنان فرد ارائه دهنده ندارد. اگر در حین یک کنفرانس یا ارائه تمام حواستان را معطوف به سخنان فرد ارائه دهنده یا استادتان کنید، تا حد بسیار زیادی به تقویت حافظه برای درس خواندن خود کمک کرده اید. برای این کار می توانید روش های گوناگونی را امتحان کنید. یکی از بهترین روش های نت برداشتن و یا همان یادداشت برداری در حین ارائه است.
بعد از اینکه یادداشت هایتان تمام شد از استاد یا فرد ارائه کننده بخواهید تا کمی وقتش را در اختیار شما بگذارد. سپس در این زمان از او بپرسید که آیا منظورش از حرفهایی که زده این بوده، و شروع کنید مطالبی را که از این سمینار اموخته اید به زبان خودتان بیان کنید. این کار به ثبت و یادآوری اطلاعات توسط حافظه شما کمک می کند.
7. کاخی برای حافظه!
پیشتر در مورد تکنیک شگفت انگیز کاخ حافظه و عملکرد آن با شما صحبت کرده ایم. فراموش نکنید که حتما استفاده از این تکنیک را در دستور کار خود انجام دهید، چراکه می تواند سطح مطالعه شما را تا چند برابر بیشتر کند. استفاده از کاخ حافظه علاوه بر تقویت قوه تصویرسازی شما، می تواند به شما کمک کند تا بین مطالب مختلفی که در حال مطالعه آنها هستید راحتتر ارتباط برقرار کنید. ارتباط برقرار کردن به حافظه شما برای یادآوری کردن مطالب بسیار کمک خواهد کرد.
8. تقویت حافظه برای درس خواندن به کمک تبلیغات تلویزیونی
هلوشو بدم؟ لیموشو بدم؟! تعجب نکنید، اشتباهی پیش نیامده. یکی از مهمترین مواردی که باید در تبلیغات تلویزیونی رعایت شود، ماندگاری و تاثیری است که آنها در ذهن مخاطب تلویزیونی ایجاد میکنند.مثالی که در ابتدای این نکته زدیم را یکبار دیگر ببینید، بدون شک حتی اگر سال ها هم بگذرد شما این تبلیغ تلویزیونی را فراموش نخواهید کرد. در حقیقت این تبلیغ بخاطر لحن و ظاهر خاص بازیگرانش توجه شما را به خودش جلب کرده است، حتی اگر از آن خوشتان نیاید یا حتی متنفر باشد!
یکی از بهترین و مهمترین روش های به خاطر سپردن مطالب مختلف، کد گذاری کردن یا کدینگ است. در کدینگ به فرد آموزش داده میشود که هرچه کد هایی که درست میکند عجیب تر و خنده دار تر باشند، بهتر و راحتتر به حافظه اش سپرده خواهد شد. همین موضوع هم در مورد این تبلیغ تلویزیونی صدق میکند. اما این حرف ها چه ربطی به موضوع این مقاله و تقویت حافظه برای درس خواندن دارد؟ ساده است، شما هم میتوانید بین مطالبی که مطالعه میکنید چنین ارتباط هایی ایجاد کنید. بدین ترتیب هرآنچه که خوانده اید به خوبی در حافظه شما ثبت خواهد شد. فقط فراموش نکنید که هرچقدر این ارتباطات خنده دار تر و جالب تر باشند بهتر در حافظه شما ثبت میشوند.
9. از رنگ ها غافل نشوید.
پیشتر در مورد تصویرسازی و تاثیر آن بر روی حافظه صحبت کردیم و شما را با این جنبه از مغز آشنا کردیم. اما حالا جالب است بدانید که یکی تنها تصاویر نیستند که میتوانند به درس خواندن شما کمک کنند. در حقیقت چیزی که باعث اهمیت تصاویر درون مغز شما میشود، جذابیت آنهاست. این جذابیت به دلیل میزان رنگی که در تصاویر وجود دارد برای شما ایجاد میشود و همین راز ثبت بهتر تصاویر در حافظه شماست. برای اینکه یادداشت هایتان هم به اندازه کافی جذاب باشند و شما هم در حال نگارش و هم در هنگام مرور کردن از آنها لذت ببرید، بهتر است که از رنگ های گوناگون استفاده کنید. این کار هم میل شما را به مطالعه افزایش میدهد، هم با جلوگیری از خستگی مغز باعث تقویت حافظه شما برای درس خواندن نیز خواهد شد.
تقویت حافظه برای درس خواندن با اصلاح برخی از عادات
هرچقدر هم که تکنیک های مختلفی اجرا کنید و یا شرایط را برای مطالعه و تقویت حافظه خود فراهم کنید، باز هم اگر عادات و رفتارهای بد خود را اصلاح نکنید نخواهید توانست قدمی به جلو بردارید. در ادامه ۳ مورد از بدترین عاداتی که موجب به وجود آمدن ضعف در حافظه شما به خصوص در هنگام مطالعه میشوند را به شما معرفی میکنیم.
10. نداشتن خواب کافی
یکی از بدترین عاداتی که یک فرد می تواند در طول زندگی خود داشته باشد نداشتن خواب کافی است. خوابیدن نه تنها باعث رفع خستگی می شود، بلکه از جنبه های بسیار دیگری نیز حائز اهمیت است. خواب کافی باعث استراحت سلول های مغز ما شده و به ما کمک می کند تا راحتتر اطلاعات را درون مغز خود پردازش کنیم. از سویی نداشتن خواب کافی تاثیر منفی، بخصوص بر روی سلول های مرتبط با حافظه ما می گذارد و در حین مطالعه نیز موجب خستگی زودرس خواهد شد.
11. تاثیر نظم بر تقویت حافظه برای درس خواندن
داشتن نظم و برنامه برای مطالعه می تواند به تقویت حافظه شما بشدت کمک کند. حتما این جمله را شنیده اید که انسان به همه چیز عادت می کند و مثل اغلب جانوران یک موجود شرطی است. خب طبیعتا مغز ما هم از این قاعده مستثنی نیست و طبق همان الگوی رفتاری عمل می کند که ما به آن عادتش دادیم. ساخت یک الگوی رفتاری درون مغز شاید یک ماه طول بکشد، اما تاثیرات مثبتی بر روی حافظه می گذارد که می توانند تا آخر عمر باقی بمانند. سعی کنید در یک زمان مشخص و به یک میزان مطالعه کنید. این کار علاوه بر اینکه شما را به کتاب خواندن و مطالعه کردن عادت می دهد، به شما انگیزه نیز می دهد. هرگاه در مطالعه کردن تنبلی کنید، الگوی رفتاری شکل گرفته در مغز شما، شما را وادار می کند که بازهم مطالعه کنید.
12. همه چیز را به شب امتحان موکول نکنید.
یکی از بدترین عاداتی که ایرانی ها دارند، به تعویق انداختن کارهایشان تا دقیقه آخر یا به اصطلاح دقیقه ۹۰ است. مطالعه حجم زیادی از مطالب در شب امتحان، مغز شما را با یک بمباران اطلاعاتی روبرو می کند که خود این موضوع تاثیر منفی بر روی حافظه شما خواهد گذاشت. بهترین راه برای تقویت حافظه برای درس خواندن این است که مطاالب را کم کم و در طول ترم مطالعه کنید. این کار علاوه بر اینکه باعث فشار آمدن به مغز شما نمی شود، از طرفی به شما ابن امکان را می دهد که مطالبی را که در طول ترم مطالعه کرده اید را در روز های منتهی به امتحان تنها مرور کنید و به راحتی آنها را بیاد بیاوردید.
بهترین راهکار برای تندخوانی و تقویت حافظه
همان طور که خواندید ما در این مقاله تمام نکاتی را که شما برای یافتن تعریف یادگیری و فواید کتاب خواندن و تقویت حافظه به آن ها نیاز دارید، از اهمیت آن، ضرر ها و فواید آن، تکنیک های افزایش این مهارت ، به شما معرفی کردیم. اما باید دقت و توجه کنید که با افزایش مهارت کتاب خواندن در خود، می توانید یک نسخه درخشان از خود داشته باشید. به همین دلیل به شما توصیه می کنم برای رسیدن به این خواسته خود به پکیج جامع ملکه تندخوانی مراجعه کنید و روش مطالعه و تکنیک های اصولی و حرفه ای مطالعه را یاد گرفته و از مطالعه لذت ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید